Veelgestelde vragen over tiny houses

Op deze pagina hebben we enkele veelgestelde vragen over onze tiny houses voor je verzameld. Mocht je verdere inlichtingen willen inwinnen, kan je ons vrijblijvend aanspreken of meteen een afspraak voor een bezoekmoment inplannen.

In principe is een tiny house op wielen een mobiele entiteit. Afhankelijk van het type trailer kan je het dus als voertuig inschrijven en verzekeren. Om een voertuig of mobiele entiteit ergens te parkeren, heb je geen vergunning nodig.

Als je je tiny house nooit verplaatst en op het water- en elektriciteitsnetwerk aansluit, kan het mobiele karakter ervan in twijfel getrokken worden. Wij raden je aan om bij de stedenbouwkundige dienst van je gemeente naar de mogelijkheden te informeren. Denk aan de lokale voorschriften van de gemeente, het doel van je huisje (bv. zorgwoning of werfkeet), de termijn en het type grond. Zo is het belangrijk om te weten of je je huisje op bouwgrond, recreatiegrond, landbouwgrond of in een natuurgebied plaatst.

Aangezien er veel variabelen zijn, is er geen eenduidig antwoord of een vast stappenplan. Daarom publiceerde de Vlaamse overheid een leidraad met praktische informatie.

Op een snelverkeertrailer varieert de afmeting van een tiny house van 5,40 m tot 8,40 m in lengte. Het huisje heeft dan een binnenbreedte van 2,20 m en een buitenbreedte van 2,50 m. Op onze Thomassen-metaalbouwtrailers kunnen we dan weer tiny houses bouwen van 10 m lang en maximaal 2,40 m breed (aan de binnenzijde). Grotere trailers kan je via ons bestellen. Door de beperkte toegangsweg tot ons atelier kunnen we er echter zelf geen huisjes op bouwen.

Wil je je tiny house zelf met behulp van een snelverkeertrailer verplaatsen? Dan dien je met heel wat formaliteiten rekening te houden. Denk aan een keuring, een jaarlijkse herkeuring, verzekering en inschrijving. Als het huisje niet afneembaar is, moet je ook een COP (Conformity Of Product) behalen.

Om die formaliteiten en kosten te vermijden, kiezen klanten er vaak voor hun huisjes door een gespecialiseerde transportfirma te laten verplaatsen. De prijs daarvoor bedraagt ongeveer € 70,00 (+ € 75,00/uur, excl. btw).

In Vlaanderen kan je je in een woning domiciliëren als die aan de Vlaamse wooncode en lokale voorschriften van de gemeente voldoet. In de praktijk is het niet vanzelfsprekend om een tiny house te bouwen dat die voorschriften volgt. Voornamelijk de minimaal vereiste woonoppervlakte is een struikelblok. De Vlaamse overheid legt immers 18 m² woonoppervlakte voor één persoon op.

Hoewel die oppervlakte haalbaar lijkt, zijn er nog een aantal eisen waaraan een tiny house moet voldoen om als bewoonbaar erkend te worden. Zo moet het huisje minimaal 2,20 m hoog zijn en over minimaal 4 m² ruimte beschikken. Een kleine slaap-, badkamer of ruimte onder de slaapkamer zullen dus algauw als ‘onbewoonbaar’ bestempeld worden.

Daarnaast zijn gemeentes bevoegd om de Vlaamse wetgeving te verstrengen, maar niet om die te versoepelen. Je zal dus al snel merken dat minimale woonoppervlaktes eerder 50 m² zullen bedragen en niet de 18 m² die de overheid oplegt. Het is daarom aangewezen bij je gemeente te informeren wat de lokale voorschriften inhouden.

Je kan je tiny house makkelijk op het openbare netwerk aansluiten, bijvoorbeeld met een (verleng)kabel voor elektriciteit, ingegraven bekabeling of geïsoleerde leidingen voor water. Je kan uiteraard ook zelfvoorzienend leven. Houd dan wel rekening met een aanzienlijke meerprijs.

Ja, een tiny house kan technisch gezien off-grid gebouwd worden. Als je kwaliteitsmaterialen hanteert, dien je een meerprijs van ongeveer € 10.000 in het achterhoofd te houden. Bovendien ben je afhankelijk van de weerselementen en beschik je niet over water als het lange tijd niet regent.

Tiny House Belgium verhuurt zelf geen tiny houses, maar heeft er wel een aantal opgeleverd die te huur zijn. Die huisjes zijn te vinden in Beernem, Brugge en Torhout.

Tiny House Belgium heeft momenteel geen openstaande vacatures. Je kan wel ontwerp- en bouwstages bij ons volgen.

De levertermijn van je tiny house hangt van diverse factoren af, waaronder de complexiteit van het project en het aantal andere ingeplande projecten. Doorgaans zitten er zes à twaalf maanden tussen de eerste kennismaking en de eigenlijke oplevering.

Naargelang de complexiteit en grootte van je tiny house en de gekozen materialen zal de prijs ervan variëren. Meer toelichting vind je hier.

Op snelverkeertrailers met een maximaal toegelaten massa (MTM) van 3.500 kg kiezen we in hoofdzaak voor een lichte opbouw type 2. Als de trailer meer gewicht kan dragen, opteren we voor type 1 omdat het meer afwerkingsopties biedt.

Of je nu louter advies wil inwinnen om je tiny house te bouwen of het ontwerp aan ons wil overlaten, het kan allemaal. Maak gerust een afspraak om de opties te bespreken.